ФЕНОМЕН ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ В ДОСЛІДЖЕННІ СЕРЕДОВИЩА МІСТА (НА ПРИКЛАДІ ФЛОРЕНТІЙСЬКОЇ ЕКСПЕДИЦІЇ, ВЕРЕСЕНЬ 2019 РОКУ)

Автор(и)

  • Maxim Lepskiy
  • Oleg Maltsev

Ключові слова:

феноменологія пам'яті, історичне середовище, середовище міста, історична пам'ять

Анотація

Актуальність теми дослідження зумовлена тенденціями сучасної динаміки глобалізації та соціокультурних змін умов навколишнього середовища, які призводять до зацікавленості в освоєнні культурної спадщини минулого. Транспарантність та відкритість кордонів для туристів і мандрівників, розвиток засобів зв'язку та комунікацій в XXI столітті створюють можливості і формують потоки осіб, які реалізують ці можливості з метою відвідування нових місць, занурення в іншу історико-культурну та соціально-культурне середовище. Відповідно, виникає питання щодо того, що саме отримує людина при такому зіткненні з середовищем і спробі занурення. На перший погляд це, звичайно, унікальні враження, що формують згодом спогади; спостереження і думки про культурні цінності минулого і взаємодія з сучасністю в міжкультурній комунікації.Разом з тим розвиток менеджменту та маркетингу туристичної діяльності, який на період 2015 - 2019 рр. досяг «пікового» значення в аспекті активності розвитку інформаційних технологій, ставить велике питання щодо об'єктивності «отриманого» туристами багажу спостережень, вражень і знань при зустрічі з різними предметами культурної спадщини. Питання також відноситься до такого явища, як омана сприйняття. Метою нашої наукової розвідки є дослідження феномену історичної пам'яті в середовищі міста, яке було проведено в ході науково-дослідної експедиції до Флоренції,що відбулась у вересні 2019 року. Завдання дослідження: 1) осмислити середовище історичної пам'яті за допомогою компаративного аналізу середовищ міст Тосканського краю за результатами Тосканської (Флорентійською) експедиції; 2) проаналізувати особливості цілеспрямованого формування середовища історичної пам'яті міст Тоскани за допомогою прямого впливу влади і органів самоорганізації, а саме за допомогою важеля сфери мистецтва, як реактора і центру атракції (залучення), який дозволяв представникам правлячої династії реалізовувати власну владу;3) виявити відцентрові і доцентрові сили становлення міського середовища найбільших міст Тосканського краю (Флоренція, Сієна, Лука і ін.); 4) визначити історичну логіку і динаміку розвитку Флоренції в середовищі історичної пам'яті, а також комплексно описати функціональне призначення міста, його взаємозв'язки і динаміку взаємодії з іншими містами Тоскани. Наукова новизна – в аналізі формування особливостей середовища історичної пам’яті Флоренції та виявлення механізмів прямого впливу влади династії Медічі і інших органів самоорганізації, а саме за допомогою важеля сфери мистецтва, як реактора і центру атракції (залучення), який дозволяв представникам влади як реалізовувати власну владу, так і разом з тим розвивати сферу мистецтв з економічної точки зору, в тому числі, формуючи систему обдумано і штучно створеної гібридної системи, яка насправді покликана приховувати джерела сили, тобто фактично діючі керуючі центри міст і держави.

Посилання

Gigerenzer, Gerd, 2002. Adaptive Thinking. Rationality in the Real World (Evolution and Cognition). Oxford University Press; March 7. 360.

SRIM Archive (Memory SRI, by Popov) F. 3 ("Heritage of G. Popov" fund, Vienna 1940). Inv. 2, 1951 1. FC.1-6. P. 14 - 16. [Memory phenomenology: basic methodological approaches to human memory research. Manuscript]

Nemov, R. S., 2008. General Psychology, Short Course. SPb: Publishing House Peter. 458 p.; Gofman A. Halbwax, Maurice, 1990..Modern Western Sociology: Dictionary. M.: Politizdat. 386.

Halbwax, Maurice / Gofman A. B. // Uland - Kuptsev. M.: Big Russian Encyclopedia, 2017. P. 734. (Big Russian Encyclopedia: [in 35 tons] / Ed. Yu S. Ipipov; 2004-2017, t. 33).

Understanding Sociology / D. G. Podvoysky // Big Russian Encyclopedia: [in 35 vol.] / ed. Yu. S. Osipov. M.: Big Russian Encyclopedia, 2004- 2017.

Lyzuk, A. N., 1998. Methodological Principles of Criticism of the Historical Mind of V. Dilthey. Methodology of Science. Tomsk. 3. 226-229.

Max, Weber, 1990 Basic sociological concepts. Selected works. Translation from German and general edition: Yu. N. Davydov. M., Progress. 602-633.

Machiavelli, Sovereign, 2010. History of Florence // Ser. "Library of World History"/ Rikov N. M.: Veche. 432.

Photo: source - the “Expedition” journal. https://expedition-journal.de/hram-sudiby-v-g-siena/

Maltsev, O. V., 2018. «Deceptive Silence». Dnieper: Seredniak T.K. 154.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-15

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ