ФОРМУВАННЯ СВІТОГЛЯДНИХ АСПЕКТІВ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ ЗА ЧАСІВ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2024-20-97-19

Ключові слова:

громадянська освіта, світогляд, світоглядні аспекти, громадянська активність, філософська складова громадянської освіти, філософський світогляд

Анотація

З метою успішного формування активного та відповідального громадянина України, наділеного розвиненим почуттям гідності, стійкою патріотичною громадянською позицією, готовністю до виконання громадянських обов’язків, необхідним є розуміння філософського наповнення базових понять, які є базовими для громадянської освіти. Це потребує розгляду світоглядних аспектів громадянської освіти в динаміці за часів незалежної України. Метою статті є аналіз чинників впливу на сучасний стан формування світоглядних аспектів, проблематику їх формування та взаємозв’язок з громадянськими компетентностями, що мають вплив на побудову демократичного суспільства. Проаналізовано поняття «світогляд» в українському та зарубіжному дискурсі, зокрема, представниками польської наукової спільноти. Встановлено, що чітке розуміння концепції формування світоглядних аспектів впливає на розвиток громадянських компетентностей, громадянське виховання та входить у низку пріоритетних завдань у галузі формальної, неформальної та інформальної освіти. Закцентовано увагу на проблемних питаннях формування світоглядних аспектів в умовах гібридної війни та воєнного стану в Україні. Розкрито філософські погляди на поняття «світогляд», проаналізовані різні його трактування українськими та польськими науковцями. Поставлена мета досягалась шляхом використання комплексу загальнонаукових та спеціальних наукових методів. Термінологічний метод використовувався для аналізу поняття «світогляд» та його взаємозв’язку з розумінням громадянської активності, впливом на практичну реалізацію проявів. Когнітивний (пізнавальний) метод використаний у частині дослідження праксеологічного, суспільно-політичного впливу світоглядних аспектів на розвиток громадянської освіти та впровадженні на практиці її результатів. Використані також загальнонаукові методи теоретичного дослідження: аналіз, синтез та аксіологічний. Наукова новизна роботи полягає у здійсненні цілісного аналізу поняття «світогляд» та чинників формування світоглядних аспектів громадянської освіти в Україні. Шляхом застосування філософських і науково-методологічних засад отримано можливість сформувати теоретичне підґрунтя для подальшого практичного використання впливу наукових знань на реалізацію процесу формування світоглядних аспектів та, як наслідок, активних громадян. Основна увага спрямована на сучасну проблематику формування світоглядних аспектів громадянської освіти як соціального інструменту в процесі розбудови демократичного суспільства в умовах російсько-української війни, що є важливим чинником на шляху виховання усвідомленого активного громадянства, актуальним у контексті європейського вектору розвитку України.

Посилання

Алексєєва, О. Р., Павленко, І. Г., Курліщук, І. І. Формування моральної свідомості студентів закладів вищої освіти в умовах сучасних трансформацій українського суспільства. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (педагогічні науки).2023. № 1 (355). С. 20-31.URL: http://surl.li/eodraz.

Бабарикіна, Н. Громадянська активність та її вплив на процес децентралізації. European political and law discourse, 2018. Vol. 5, no. 5. С. 101-106. URL: https://eppd13.cz/wp-content/uploads/2018/2018-5-5/17.pdf.

«Близько 70% вчителів вважають, що матеріалів для викладання курсу «Громадянська освіта» недостатньо, – МІНЗМІН» (2021). Громадський простір. URL: http://surl.li/nstsmu.

Бліхар, В., Козловець, М., Горохова, Л. Федоренко, В. Філософія: словник термінів та персоналій. Київ: КВІЦ, 2020. 274 с. URL: http://surl.li/pukrcn.

Венжинович, Н. (2006). Когнітивізм, когніція та їхня термінологічна база. Studocu.com. URL: http://surl.li/zgfmij .

Громадяни і політика: інтерес до політики, громадянська активність, політична освіта (вересень 2023р.) Разумков Центр. URL: http://surl.li/iqlgfq .

Громадянське суспільство в Україні: погляд громадян (2019). Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. URL: http://surl.li/dwlnwe.

Діденко, В., Табачковський, В. (2002). Світогляд. Філософський енциклопедичний словник. Київ: Абрис. С.569–570. URL: http://surl.li/hprgft

Козловський, І. Людина на перехресті. Роздуми про екзистенційний інтелект. Київ, 2024. Колесо життя.120 с.

Кононенко, В., Лапшин, С. Громадянське суспільство та держава: співвідношення в публічному управлінні. Державне управління: удосконалення і розвиток. 2020. № 8. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/8_2020/3.pdf.

Король Д. О. Світогляд. (2020). Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Світогляд. Про вищу освіту: Закон України від 01.07. 2014 р. № 1556- VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text.

Про Державну національну програму «Освіта» («Україна XXI століття»): Постанова Кабінету Міністрів України від 03.11.1993 р. N 896.URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/896-93-%D0%BF#Text .

Про інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів/інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році: лист Міністерства освіти і науки від 12.09.2023 р. № 1/13749-23. URL: http://surl.li/ruiplz .

Про ратифікацію Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами: Закон України від 10.11.1994 р. № 237/94-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/237/94-%D0%B2%D1%80#Text.

Про схвалення Концепції розвитку громадянської освіти в Україні: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.10. 2018 р. № 710-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/710-2018-%D1%80#n10.

Реформи, корупція та громадський активізм: думка українців у жовтні-2022. «Вокс Україна» (2022). URL: https://voxukraine.org/reformy-koruptsiya-ta-gromadskyj-aktyvizm-dumka-ukrayintsiv-u-zhovtni-2022.

Рубанець О. М. Когнітивний креатив у вимірі когнітивних практик. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», 2015. № 2. С.89-97. URL: http://surl.li/zlqmnf.

Словник UA. Портал української мови та культури, 2024. URL: http://surl.li/ltwqbx

Хлипавка Л. Проблема підготовки вчителів до викладання інтегрованого курсу «Громадянська освіта». Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини. Факультет початкової освіти, 2019. URL: http://surl.li/zwdtmc.

Сieciuch J. Czym jest światopogląd? Filozofczny kontekst psychologicznego pojęcia? Psychologia rozwojowa, 2005. Т.10, nr 2.S. 147–159. URL: http://surl.li/arhoco.

Encyklopedia PWN. URL: http://surl.li/tslugn.

Longley, R.(2022). What Is Civic Engagement? Definition and Examples. Thoughtco.com. URL: http://surl.li/jqkqub.Wielki słownik języka polskiego. URL: http://surl.li/qtchqt.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-25

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ