ТРАНСВЕРСАЛЬНІСТЬ НЕВЕРБАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У МЕДІАПРОСТОРІ: ЗА ЛАШТУНКАМИ «МИСТЕЦТВА ЖИТИ» СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

Автор(и)

  • НАТАЛІЯ РАДІОНОВА Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, Україна https://orcid.org/0000-0001-7624-5539

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2024-20-97-12

Ключові слова:

людина, медіа, комунікація, невербальна комунікація, життєтворчість, трансверсальність, візуальний наратив, цифровий простір, інформаційне суспільство

Анотація

У статті здійснена антропологічно орієнтована рефлексія модусів медіа реальності, які засвідчують незворотність соціокультурних трансформацій сучасного суспільства та незворотність змін людської природи у цифрову еру. Основний акцент зроблено на дослідженні ролі невербальної комунікації та візуальних образів у життєвому просторі і практиках самореалізації людини у форматі media-sapiens.Обґрунтовано методологічну доцільність звернення до концепцій трансверсального розуму та етики аргументативного дискурсу для опису множинності візуальних форм невербальної комунікації, завдяки яким остання, демонструючи варіативність способів кодування і декодування інформації, зберігає цілісність смислів у переходах між системами. Зображення як візуальна комунікація медіа простору визначає спосіб сприйняття інформації людиною, яка стає більш пристосованою до сприйняття візуальної інформації, культурні техніки письма і читання поступово заміщуються технічним вмінням користуватися інтернетом. Це викликає занепокоєння у вмінні здійснювати нею селекцію інформації та самостійно породжувати смисли. Основну увагу приділено аналізу стабілізаційних і дестабіліційних аспектів невербальної комунікації у життєвому просторі людини. Здійснено опис множинності форм самоздійснення невербальної комунікації та варіативності способів кодування і декодування інформації, які пропонує культура зображення. Доведено, що яскраві дизайни, інфографіка, прихована реклама, інструменти аудіовізуального мистецтва та нейроестетики тощо, здатні переінтерпретовувати вербальні смисли у повідомленнях, змінюючи або викривлюючи контекстуальність комунікації. З’ясовано, що найсуттєвішою характеристикою невербальної комунікації є її трансверсальність. Візуальні елементи не є комунікативно нейтральними, хоча основною їх метою є забезпечення комфортного сприйняття інформації, вони здатні транслювати як життєтворчі так і руйнівні сенси у простір людського буття, ефективно змінювати спосіб сприйняття інформації та здійснювати маніпуляції свідомістю людини. Визначення особливостей комунікації у цифровому суспільстві, яке переважно орієнтується на культуру зображення, дозволить висунути комунікативні та етичні умови взаємодії людини-творця і людини-споживача інформації у сучасному медійному просторі. У статті доведено, що антропологічна інтерпретація соціальних, культурних, комунікативних смислів невербальної аргументації дозволить мінімізувати ризики життєтворчості.

Посилання

Адо П. Філософія як спосіб життя / Пер. з фран. О. Йосипенко. Київ : Новий Акрополь. 2020. 312 с.

Апель К.-О. Дискурс і відповідальність: проблема переходу до постконвенціональної моралі / Пер. з нім. В. Купріна. Київ : Дух і Літера. 2009. 430 с.

Бистрицький Є., Зимовець Р., Пролеєв С. Комунікація і культура в глобальному світі. Київ : Дух і Літера. 2020. 416 с.

Вельш В. Наш постмодерний модерн. Пер. з нім. А. Л. Богачова, М. Д. Култаєвої, Л. А. Ситніченко. Київ: Альтерпрес, 2004. 328 с.

Воронкова В., Нікітенко В. Філософія цифрової людини і цифрового суспільства: теорія і практика; монографія. Львів-Торунь : Liha-Pres. 2022. 460 с.

Вілбер К. Трамп і епоха постправди / Пер. з англ. М. Климчука. Львів : Видавництво Terra Incognika. 2019. 136 с.

Горбунова Л. Мислення у світі плюральності: проект трансверсального розуму В. Вельша. Філософія освіти. 2012. № 1–2. С. 92–110.

Гордер Ю. Нині світ у наших руках / Пер. з норв. М. Никончук. Львів : Літопис, 2023. 120 с.

Дерезевіц В. Смерть митця: Як творчі люди виживають у часи мільярдерів і технологічних гігантів / Пер. з англ. А. Дудченко. Київ : Yakaboo Publishing, 2021. 368 с.

Іващенко О. В. Синтез зображення і тексту у журналі. Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв. 2004. № 3. С. 50–55.

Култаєва М. Д. Homo digitalis, дигітальна культура і дигітальна освіта: філософсько-антропологічні і філософсько-освітні розвідки. Філософія освіти. 2020. № 1 (26). С. 8–36.

Почепцов Г. Г. Токсичний інфопростір. Як зберегти ясність мислення і свободу дій. Харків : Віват. 2022. 384 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-25

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ