СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНА РОЛЬ ВІЗУАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ У ГРАФІЧНОМУ ДИЗАЙНІ ТА РЕКЛАМІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2024-18-95-07

Ключові слова:

візуальні комунікації, реклама, соціально-культурна роль, креативність, творчість, креатив як процес

Анотація

Актуальність дослідження у тому, що воно присвячене вивченню соціально-культурної ролі візуальних комунікацій у графічному дизайні та рекламі, яка є ключовим засобом передачі інформації, формування образів та визначення стилю компаній. Автори розглядають вплив графічного дизайну та рекламних стратегій на споживачів, на важливість соціальної відповідальності та етичних аспектів у цих галузях. Мета статті – з’ясувати теоретичні та практичні аспекти соціально-культурної ролі візуальних комунікацій у графічному дизайні та рекламі. Завдання дослідження: 1) проаналізувати теоретичне і практичне значення графічного дизайну в рекламі; 2) визначити креативність як технологію реалізації творчого процесу створення рекламного продукту; 3) дослідити креатив як процес творчої діяльності створення рекламного продукту; 4) розкрити візуальні комунікації графічного дизайну та реклами та їх соціально-культурну роль у сучасному суспільстві. Методологія дослідження включає аналіз конкретних візуальних елементів (кольорів, шрифтів, композицій), їх семантики та емоційного впливу на споживачів; дослідження впливу різних культур на візуальні комунікації, врахування культурних особливостей у створенні графічного дизайну та рекламних кампаній для різних аудиторій. Методологія може включати комбінацію підходів (системного, аксіологічного, міжкультурного) для отримання комплексного розуміння соціально-культурної ролі візуальних комунікацій у графічному дизайні та рекламі. Результати дослідження сприятимуть кращому розумінню ролі візуальних комунікацій у формуванні культурних цінностей та суспільної ідентичності. Наукова новизна дослідження у зростаючому значенні візуальних елементів у сучасному інформаційному суспільстві, де конкуренція за увагу споживача постійно зростає. Особлива увага приділяється впливу графічного дизайну та рекламних кампаній на формування емоційного зв’язку із споживачами. Елементи, такі як кольори, шрифти, та композиція, стають не лише засобами передачі інформації, але й мовою, яка виражає цінності та атмосферу бренду. Розглядаються можливості використання нових медіаформатів, впровадження інтерактивних рішень та врахування потреб різних культур у глобалізованому світі. Теоретичне і практичне значення дослідження спрямоване на розуміння важливості соціально-культурної ролі візуальних комунікацій у графічному дизайні та рекламі, а також на визначення перспектив їх розвитку у майбутньому.

Посилання

Барна Н. В. Інформаційні комунікації візуальних мистецтв. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 7. Культурологія. Релігієзнавство. Філософія. Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2010. Вип. 24 (37). С. 98–105.

Барна Н. В. Культура в інформаційному суспільстві: процеси трансформації. Мультиверсум: Філософський Альманах : збірник наукових праць / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України. Київ, 2014. Вип. 8–9 (136–137). С. 3–12.

Барна Н. В. Художня діяльність у контексті розвитку візуальних арт-практик. Мультиверсум: Філософський Альманах : збірник наукових праць / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України. Київ, 2014. Вип. 10 (138). С. 152–160.

Литвиненко С. Креативність як загальна здібність до творчості: сучасні підходи. Збірник наукових праць Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Серія «Педагогічні науки». Вип. 3 (50). Полтава, 2006. С. 215–219.

Прищенко С. В., Антонович Е. А. Основи рекламного дизайну : підручник за наук. редакцією проф. Е. А. Антоновича. Київ : НАКККіМ, 2017. 384 с.

Рижова І. С., Прусак В. Ф., Мигаль С. П., Рєзанова Н. О. Дизайн середовища : словник-довідник / за ред. д. філософ. н., проф. І. С. Рижової. Львів : Простір-М, 2017. 360 с.

Рижова І., Северин К., Пасічна Т., Пантус Н., Бобровський І. Концептуалізація дизайн-бренду як соціального і культурного феномена у контексті графічного дизайну. HUMANITIES STUDIES: збірник наукових праць / гол. ред. В. Г. Воронкова. Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2023. Випуск 16 (93). С. 62–76.

Рижова І. С., Захарова С. О. Вплив «smart технологій» на розвиток «smart-міста» в інформаційному суспільстві. 2018. Запоріжжя, ЗДІА, 2018.

Рижова І. С. Методи, принципи, підходи до аналізу дизайнерської культури як умови гармонізації відносин людини, природи, суспільства. Гуманітарний вісник Запорізької державної інженерної академії. 2016. Вип. 66. С. 192–295.

Рижова І. С. Дизайн в технічних вузах України. Гуманітарний вісник Запорізької державної інженерної академії. Запоріжжя : ЗДІА, 2009. Вип. 37. С. 87–95.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ