ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ ЦИФРОВОГО ГУМАНІЗМУ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2024-18-95-06

Ключові слова:

європейські практики, цифровий гуманізм, концепція цифрового гуманізму, гуманістичні цінності, цифрові інновації, сталий розвиток

Анотація

У статті досліджується вплив цифрових технологій на сучасне європейське суспільство та шляхи їхнього гуманізації. Автори аналізують різноманітні ініціативи та проекти у Європі, спрямовані на забезпечення гармонійного взаємозв’язку між людьми та технологіями. Серед основних тем дослідження – етичні аспекти використання штучного інтелекту, захист приватності в онлайн середовищі, розвиток цифрової грамотності та рівний доступ до інформаційних ресурсів. Стаття розглядає найкращі практики, впроваджені в країнах Європейського Союзу, надає рекомендації для подальшого розвитку цифрового гуманізму як ключового напрямку розвитку європейського суспільства. У Європейському Союзі активно розробляються законодавчі акти, спрямовані на регулювання цифрового гуманізму. Мета дослідження – проаналізувати теоретичні і практичні аспекти європейських практик цифрового гуманізму, що полягає в поєднанні цифрових інновацій з гуманістичними цінностями та потребами людей. Мета дослідження – проаналізувати теоретичні і практичні аспекти європейських практик цифрового гуманізму, що полягає в поєднанні цифрових інновацій з гуманістичними цінностями та потребами людей. Предметом дослідження є європейські практики цифрового гуманізму. Об’єктом – вплив нових викликів на європейські практики цифрового гуманізму. Завдання дослідження: 1) з’ясувати законодавство Європейського Союзу про цифровий гуманізм; 2) проаналізувати європейські практики цифрового гуманізму; 3) сформувати концепцію цифрового гуманізму у контексті глобальних викликів та використання досвіду ЄС для України. Дослідження європейських практик цифрового гуманізму сприяє урізноманітненню та розвитку самої концепції гуманізму, застосованої до сучасного цифрового світу. Рефлексія впливу технологій сприяє вивченню впливу цифрових технологій на людство та способи, якими можна забезпечити їхню гармонійну співпрацю з людськими цінностями та потребами. Розуміння, як культурні особливості впливають на розробку та використання цифрових технологій, а також як технології можуть впливати на культурні процеси. Дослідження європейських практик цифрового гуманізму допомагає у формулюванні політик та стратегій розвитку технологій з огляду на захист прав людини, прозорість та довіру.

Посилання

Воронкова Валентина, Кивлюк Ольга, & Андрюкайтене Регіна. Еволюція від активного відповідального громадянства до цифрового в контексті критичного мислення: досвід країн ЄС. Humanities studies : Collection of Scientific Papers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhia : Publishinghouse“Helvetica”, 2023. 14 (91). P. 23–34.

Кивлюк О.П., Воронкова В.Г., Нікітенко В.О. Цифрові права людини як вираження цифрових атрибутів: соціально-філософське обгрунтування. Освітній дискурс: збірник наукових праць / голов. ред. О.П.Кивлюк. Київ : ТОВ «Науково-інформаційне агентство «Наука-технології-інформація». 2023. Випуск 44 (4–6). С. 7–22.

Метеленко Наталя, Нікітенко, Віталіна, Васильчук, Геннадій, Каганов, Юрій, & Воронкова, Валентина. Цифрова трансформація освіти як тенденція розвитку освітніх реформ та процес соціальних і культурних змін. Humanities studies : Collection of Scientific Papers / Ed.V. Voronkova. Zaporizhzhia : Publishinghouse “Helvetica”, 2023. 16 (93). P. 122–134

Метеленко Наталя, Васильчук Геннадій, Каганов Юрій, Нікітенко Віталіна, Воронкова Валентина. Формування цифрових компетентностей в контексті викладання «цифрової гуманітаристики». Humanities studies : Collection of Scientific Papers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhia : Publishing house “Helvetica”, 2023. 17 (94). P. 116–126

Нікітенко Віталіна, Метеленко Наталя, Воронкова Валентина, & Васильчук Геннадій. Концепція трансформації освітньої парадигми, орієнтованої на потреби та «освіту впродовж всього життя». Humanities studies : Collection ofScientificPapers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhia : Publishinghouse “Helvetica”, 2023. 14 (91). P. 93–101.

Нікітенко, Віталіна, Метеленко, Наталя, & Шапуров, Олександр. Концепція цифрової трансформації як чинник підтримки сталого екологічного, соціального та економічного розвитку. Humanities studies : Collection of Scientific Papers / Ed.V. Voronkova. Zaporozhzhia: Publishing house “Helvetica”, 2022. 12 (89). P. 142–152.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ