СОЦІАЛЬНЕ ПРОЄКТУВАННЯ У ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ: МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-16-93-18

Ключові слова:

соціальне проєктування, публічне управління та адміністрування, синергетична методологія, соціальний дизайн

Анотація

В статті розкривається сутність соціального проєктування у публічному управлінні та адмініструванні, що має справу зі складними та взаємопов’язаними проблемами, які потребують цілісного та системного розв’язання проблем, причин та їх наслідків. Мета статті – виявити нові перспективи розвитку соціального проєктування у публічному управління та адмініструванні в умовах цифрового розвитку. На основі використання методів системного аналізу та синтезу, синергетичного підходу та Agile-методології соціальне проєктування представлено як цілісна модель нових форм суспільних відносин за конкретно-історичних умов визначеного часу та простору. Метою дослідження є концептуалізація соціального прогнозування у публічному управлінні. Завдання дослідження: 1) дослідити проектування соціального впливу як ітеративний та адаптивний процес, що вимагає постійного навчання та вдосконалення; 2) дати аналіз концепції соціального дизайну як складової соціального проектування. Концептуалізація соціального проєктування пов’язується з типом ресурсів та інструментів, що кваліфікуються як технологія управлінської діяльності, яка відбувається в умовах стохастичності інформаційного суспільства та мережевої економіки. Можемо визначити, що соціальне проєктування включає інформаційне забезпечення діяльності організації на всіх рівнях управління у самому широкому смислі слова; інформаційні ресурси організації та управління ними; інформаційні послуги і підприємництво; інформаційні системи, технічна підтримку і управління ними, обробка та аналіз інформації. Дослідження показало, що соціальне проєктування у публічному управлінні та адмініструванні – це ітеративний та адаптивний процес, що вимагає постійного вдосконалення. Для соціального проектування слід використовувати такі методи як ескізи, макети, моделювання, пілотні проєкти та сеанси зворотного зв’язку. При соціальному пароектуванні можна використовувати інструменти системного мислення, такі як карти, діаграми, моделі та сценарії, для візуалізації та аналізу взаємозв’язків, закономірностей та динаміки системи, для якої ви проектуєте. Об’єктом проєктування в соціальній сфері є сукупність суспільних відносин, що характеризуються проблематичністю функціонування або розвитку з точки зору забезпечення єдності певних соціальних спільностей: сімей, громад, етносів, націй, класів і народів у цілому.

Посилання

Безпалько О. В. Соціальне проектуваня Навчальний посібник. Київ, 2010. https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/2615/1/O_Bezpalko_SP_IL_KUBG.pdf

Бородіна Д. Л. Концепція соціального конструювання реальності П. Бергера і Т. Лукмана як інтерпретаційна схема дослідження іміджу міста. Грані. 2014. № 10. С. 80–84. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Grani_2014_10_17

Бутченко Т. І. Соціальне проєктування : навчальний посібник для здобувачів ступеня вищої освіти бакалавра спеціальності «Соціальна робота» освітньо-професійної програми «Соціальна робота». Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 107 с.

Запровадження стратегічного планування в Україні : збірка документів і матеріалів / укладач В. Тертичка. Київ : НАДУ ; Центр дослідж. адмін. реформи, 2005.

Лепський М. А. Теорія соціальної фрактальності: до постановки проблеми та визначення предметного поля. Культурологічний вісник. 2016. Вип. 35 (1). С. 69–76. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Kultv_2016_35%281%29__10

Лепський М. А. Методологічні виклики визначення поняття «соціальний розвиток». Культурологічний вісник. 2013. Вип. 31. С. 73–79. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Kultv_2013_31_13

Матеріали X Міжнародної наукової конференції «Соціальне прогнозування та проектування майбутнього країни: технології миротворення» (21 лютого 2020 року, м. Запоріжжя) / М. А. Лепський (гол. ред.), І. О. Кудінов (наук. ред.) ; ред. кол.: Т. Ф. Бірюкова, І. І. Капріцин, Т. І. Бутченко, В. О. Скворець, Є. Г. Цокур. Запоріжжя : КСК-Альянс, 2020. 177 с.

Матеріали XIІ Міжнародної наукової конференції «Соціальне прогнозування та проектування майбутнього: зміни глобальної безпеки як виклик миротворенню та медіації» (10 червня 2022 року, м. Запоріжжя) / І. О. Кудінов (гол. ред.), М. А. Лепський (наук. ред.) ; ред. кол.: Т. Ф. Бірюкова, Н. В. Лепська, Т. І. Бутченко, В. О. Скворець, Є. Г. Цокур. Запоріжжя : ЦНСД, 2022. 167 с.

Олексенко, К. Використання цифрових технологій у проєктуванні навчального середовища початкової школи. Розвиток сучасної науки та освіти: реалії, проблеми якості, інновації. 2023. С. 426.

Про державне прогнозування та розробку програм економічного та соціального розвитку України : Закон України від 23.03.2000 № 1602-ІІІ. ВВРУ, 2000. № 25. Ст. 195.

Крупник А. С. Соціальне проектування у державно-управлінській практиці: концептуальний підхід. Ефективність державного управління : зб. наук. праць ЛРІДУ. Вип. 8. Львів : ЛРІДУ НАДУ, 2005. С. 71–78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-13

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ