ЕКЗИСТЕНЦІЙНА ДОЛЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ (1950 РР. ХХ СТОЛІТТЯ – 2020 РР. ХХІ СТОЛІТТЯ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-16-93-14

Ключові слова:

освіта, об’єктивні умови, суб’єктивний фактор, спад, застій, криза, рецесія, стагфляція

Анотація

Сучасна вища освіта України знаходиться, як зазначають багато дослідників цього соціального феномену, у критичному стані, до якого призвели не лише об’єктивні умови (Covid-19, військова агресія Росії), а й негативна діяльність суб’єктивного чинника. Позитивних теоретичних напрацювань щодо виходу із кризи багато, але вони практично не враховуються. Мета статті: розкрити роль об’єктивних умов та суб’єктивного фактора в освіті, що спирається на метод проб та помилок, що призводило цю реальність до негативних наслідків – спаду, застою, криз та інших негативних форм та відзначено можливості подолання цих негативів. Методологічні дослідження базуються на методах історичного та логічного; порівняльного аналізу; синтезу; вимірювання; абдукції як висновок, що веде від емпіричних фактів до гіпотези, що їх об’єднує; рефлексивним осмисленням «цілісної людини, що пізнає», яка формується освітою. Для того, щоб дати об’єктивну оцінку сучасного стану освіти недостатньо оцінювати його миттєво та будувати позитивну картину його майбутнього, а необхідно йти вперед, постійно озираючись назад. З цієї точки зору для порівняльного аналізу, запропонованого Е. Тоффлер, необхідно вимірювати соціальні явища в відносно тривалому проміжку часу. Ми застосували до утворення проміжок його розвитку у 70 років та виявили нелінійний, навіть стрибкоподібний характер його розвитку. Спади, застої, кризи, а сьогодні і рецесія, і стагфляція (це економічні категорії) знаходять своє пояснення у характеристиці сучасного етапу освіти. Їхній історичний аналіз показує, що в діалектиці об’єктивних умов та суб’єктивного фактора у структурі освіти домінуючим виявився суб’єктивний фактор. Це виявилося ідеї різко підвищити кількості інженерів з виробництва в 1956–1958 р., коли виші наповнили студенти, які відслужили в армії, але не мають гарної освіти за шкільними програмами; що призвело до спаду матеріального та духовного виробництва; далі рейтингова система призвела до застою у масовому оволодінні знаннями; занепаду творчої сили суспільних знань сприяла тривала суперечка МОНУ з вузами, але перемогли вузи і різко скоротилися години на суспільні науки, які формували в людині її складові її людяності, негатив цього позначився в російсько-українській війні, у відмові захищати Вітчизну, масовому від’їзді за кордон. До об’єктивних умов, що різко знизили якість освіти необхідно віднести, як природні катаклізми та Covid-19, так і діяльність суб’єктивного фактору, які змінили систему підготовки кадрів через зміст освіти.

Посилання

Воронкова В. Г., Нікітенко В. О., Олексенко Р. І. Вирішення проблем глобального урбанізму у контексті розвитку культури, технологій і формування креативного класу. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. Філософські науки. Вип. 2 (88), 2020. С. 80–91.

Воронкова В. Г., Олексенко Р. І. Філософія державного управління: синергетична методологія дослідження. Humanities studies: збірник наукових праць. Запоріжжя: Запорізький національний університет. Вип. 5 (82), 2020. C. 172–184.

Воронкова В. Г., Соснін О. В. Проблеми становлення та закономірності розвитку інформаційно-комунікативного розвитку соціуму. У колективній монографії «Інфрормаційне суспільство в світі та Україні: проблеми становлення та закономірності розвитку». ЗДІА. С. 179–194.

Донникова І. А. Досвід впровадження методик “Smart-моделі» «МАПА» у викладанні філософії. У колективній монографії «Створювальна сила знання». Одеса: Фенікс. С. 221–238.

Капто О. М. Освіта протягом життя, освіта і сталий розвиток. Матеріали ІІ всеукраїнської науково-практичної конференції «Неперервна освіта для сталого розвитку: філософсько-теоретичні контексти та педагогічна практика». Дніпро: СПД «Охотник». С. 45–47.

Морозова Л. Зміна парадигми ціннісного мислення як умова переходу всесвітньої інтеграції людства. Спецвипуск № 1 «Випадковість у сучасному світі». Вінниця: “Sentential”. С. 249–268.

Никифоров Н. Реалізація болонських рішень: порівняльний аналіз досягнень Латвії, Литви, Естонії та інших європейських країн. Міжнародна збірка наукових праць. Т.9. Рига: «Балтійська міжнародна академія». С. 178–230.

Олексенко К. Б. Сучасні тенденції розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. Інформаційні технології в освіті та науці. 2018. С. 196–201.

Kryvylova, O., Oleksenko, K., Kotelianets, N., Kotelianets, Y., Kindei, L., & Kushnirova, T. (2022). Influence of the state reform of primary education on the professional training of future teachers. Cuestiones Políticas, 40 (75).

Пунченко О. П., Пунченко Н. О. Археологія ноосферної освіти. Одесса: Друкарський Дім, Друк «Південь», 2017. 452 с.

Пунченко О. П., Пунченко Н. О. Ноосферно-інформаційна парадигма – імператив XXI століття. ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Знання. Освіта. Освіченість». Вінниця: ВНТУ, 2016. С. 93–97.

Пунченко О. П., Дидишко Й. Й. «Нова просвіта» в архітектоніці трансформаційних процесів суспільного розвитку. Інтегративна антрополія. № 2 (32). Одеса: ОМУ, 2018. С. 60–67.

Пунченко О. П., Цира О. В. Вплив Covid-19 на формування духовного світу студентів в умовах кризи глобалізації. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка». Філософські науки. Вип. 2 (88), 2020. Житомир: ЖДУ. С. 123–134.

Wilsan, E. On human natype.Cambrige. P. 22–23.

Пунченко О. П. Освіта перед викликом базових трансформацій. V Міжнародна науково-практична конференція «Знання. Освіта. Освіченість». Вінниця: ВНТУ, 2020. С. 170–174.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-13

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ