ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОЇ СВІДОМОСТІ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-16-93-10

Ключові слова:

політична свідомість, політична культура, громадська думка, політична участь, інформаційний простір, інформаційне маніпулювання

Анотація

Актуальність. В умовах повномасштабної війни Росії проти України проблеми формування політичної свідомості набувають особливої актуальності. Демократизація суспільства пов’язана зі змінами в політичній свідомості і є її важливою та необхідною умовою. Складні соціально-політичні, економічні та міжнародні проблеми вимагають від особистості вміння розуміти та аналізувати реальність і процеси, що відбуваються в суспільстві. Політична свідомість громадян є ключовим фактором формування демократичного суспільства та прийняття виважених політичних рішень. Політична свідомість може сприяти підвищенню освітнього рівня громадян та забезпечити більш об’єктивне сприйняття політичних процесів і подій. Метою статті є виявлення та аналіз особливостей і специфіки формування політичної свідомості особистості в умовах повномасштабної війни, а також впливу різноманітних чинників на трансформацію політичної свідомості. Методологія дослідження включає аналіз наукової літератури щодо основних факторів впливу на формування політичної свідомості; методи структурно-функціонального аналізу, системно-аналітичні методи, прогнозування і моделювання. Визначена мета дослідження та методологія роботи зумовили використання загальнонаукових методів: аналізу, синтезу, абстрагування, класифікації. Системний підхід дав змогу розглядати масову політичну свідомість як невід’ємний елемент соціально-політичної реальності. Результат дослідження показав, що політична свідомість особистості – це складне явище, яке не повинно відображати політичну реальність сьогодення, а має бути спрямоване на формування політичного мислення та його вдосконалення в майбутньому. Зроблено висновок, що події, які відбуваються в сучасній Україні, спонукають українське суспільство до зміни політичних поглядів та установок більшості населення. Сформовані цінності та знання стають орієнтиром для особистості та проявляються у відповідних формах політичної участі, які сприяють стабілізації чи дестабілізації суспільства, мовних уявлень і норм, а також відображає тип політичної системи, соціально-економічні та культурні умови життя суспільства.

Посилання

Воронкова В., Кивлюк О., Андрюкайтене Р. Еволюція від активного відповідального громадянства до цифрового в контексті критичного мислення: досвід країн ЄС. Humanities studies. Zaporizhzhia : Zaporizhzhia National University. 2023. Vol. 91. № 14. P. 23–34.

Головаха Є. Як змінюється суспільство: URL: https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci/yak-zminyuyetsya-suspilstvo

Дембіцький С. Індивідуальні та соцієтальні цінності під час війни: актуальність, структура та вплив. Національна безпека і оборона. 2022. № 3–4. С. 93–102.

Залевська І. І., Удренас Г. І. Інформаційна безпека України. Південноукраїнський правничий часопис. 2022. № 1.

Зеленько Г., Кононенко Н. Як російська військова агресія змінила політичну ідентичність українців Національна безпека і оборона. 2022. № 3–4. С. 108–114.

Колоколова М. О. Патерналізм у політичній свідомостіу країнців: характерні прояви та ймовірні причини. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. 2014. № 1122. С. 59–66.

Кравченко Ю. І. Політична культура та політична свідомість як детермінанти розвитку демократично орієнтованої держави. Українська політична нація : генеза, стан, перспективи : Монографія / за заг. ред. В. С. Крисаченка. Київ : НІСД, 2004. 647 с.

Краснокутський О. Політична свідомість як утворюючи складова процесу формування ідеології державотворення. ЗДІА: гуманітарний вісник. 2013. № 52.

Матвієнків С. Вплив Національно-політичної свідомості сучасного українського суспільства на інформаційний простір держави. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 2018. № 2 (4). С. 155

Нове покоління українського політикуму в умовах війни та повоєнних суспільних трансформацій : матеріали круглого столу (Київ, 15 листопада 2022 р.) / за наук. ред. Ю. Ж. Шайгородського, С. Л. Чуніхіної ; Національна академія наук України, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса ; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. Київ : Талком, 2022. 36 с.

Цурканова І. Політична свідомість нового «Покоління Х, Y, Z» в розбудові українського суспільства. Регіональні студії. 2022. № 29. С. 4. URL: http://regionalstudies.uzhnu.uz.ua/archive/29/18.pdf

Череп А., Воронкова В., Череп О. Вплив цифрової економіки на прискорення відновлення економіки після пандемії і російсько-української війни. URL: http://www.spilnota.net.ua/ua/article/id-4315/

Чорна І. Трансформація масової політичної свідомості в умовах модернізації політичної системи України.

Питання психологї. Вісник Національного університету оборони України. 2021. Вип. 60. URL: http://visnyk.nuou.org.ua/article/view/227707/228908

Чорний В. С. Українське суспільство на сучасному етапі: виклики і загрози. Соціологія: теорія, методи, маркетинг. 2019. № 3 (липень – вересень). С. 179–194.

Шевчук Є. Інформаційна гігієна як ефективний інструмент протидії пропаганді під час війни в Україні

Матеріали круглого столу з нагоди дня супротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 2023. С. 162–164.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-13

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ПОЛІТИКИ