ГОЛОВНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (В КОНТЕКСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ СВІДОМОСТІ СУСПІЛЬСТВА)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-15-92-16

Ключові слова:

політична свідомість, політична культура суспільства, національна безпека, російсько-українська війна, інформаційно-психологічні спецоперації

Анотація

Ця стаття розглядає головні соціально-політичні та світоглядні виклики, з якими стикається Україна під час повномасштабної російсько-української війни та може гіпотетично зіштовхнутися після їїзавершення. Вона аналізує російську агресію як реалізацію рішень політичного керівництва РФ про ведення колоніальної війни, що супроводжується анексіями та запереченням прав української нації на існування. Стаття наголошує на тому, що Росія продовжує використовувати військову силу, як основний інструмент зовнішньої політики, поряд із агресивною пропагандою та інформаційно-психологічними спецопераціями, що провокують ворожнечу та геноцид стосовно української нації. Стаття наголошує на необхідності аналізу, прогнозування та своєчасного реагування на головні виклики, з якими може зіштовхнутися Україна на шляху до перемоги над агресором і розвитку власної державності, підкреслюючи важливість економічного й соціального благополуччя населення, довгострокових гарантій безпеки та еволюції політичної свідомості суспільства. Постановка проблеми. В статті авторами розглядаються головні виклики, з якими зіштовхується Україна під час повномасштабної російсько-української війни. Ставиться завдання проаналізувати політичну свідомість суспільства та з’ясувати, як вона впливає на здатність України перемогти в цій війні, а також розбудовувати і розвивати власну державність.

Посилання

Andreas Umland. How the West Can Help Ukraine: Three Strategies for Achieving a Ukrainian Victory and Rebirth. URL: https://sceeus.se/en/publications/how-the-west-can-help-ukraine-three-strategies-for-achieving-a-ukrainian-victory-and-rebirth.

Gustav Gressel. The second year of Russia’s war: Scenarios for the Ukraine conflict in 2023. URL: https://ecfr.eu/article/the-second-year-of-russias-war-scenarios-for-the-ukraine-conflict-in-2023.

Making Ukrainian Victory Possible. URL: https://www.eeas.europa.eu/eeas/making-ukrainian-victory-possible_en.

Oleksandr Turchynov. Ukraine’s Security Challenges and the Crisis of Global Order. URL: https://www.the-american-interest.com/2015/09/22/ukraines-security-challenges-and-the-crisis-of-global-order.

Oleg Sukhov: What should be done to ensure Ukraine’s victory in 2023. URL: https://kyivindependent.com/opinion/oleg-sukhov-what-should-be-done-to-ensure-ukraines-victory-in-2023.

Гранатова Катерина. Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України. URL: https://chas.news/current/scho-take-ipso-ta-yak-rosiya-vikoristovue-ih-u-viini-proti-ukraini.

Долотова Даніела. Олексій Данілов про те, чому зарано говорити про перемогу і що планує РФ на Донбасі. URL: https://vikna.tv/video/vijna-shhe-ne-zakinchylas-danylov-pro-namiry-rf-shhodo-ukrayiny.

Емоційно-психологічний стан українців: ключові результати соціологічного дослідження від UIFuture. URL: https://uifuture.org/publications/emoczijno-psyhologichnyj-stan-ukrayincziv-klyuchovi-rezultaty-socziologichnogo-doslidzhennya.

Іванов М.С., Алєйник В.Г. Російська агресія проти України в 2022–2023 роках: особливості масової комунікації. URL: http://apfs.nuoua.od.ua/archive/39_2022/23.pdf.

Колоколова М.О. Патерналізм у політичній свідомості українців: характерні прояви та ймовірні причини. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2014. № 1122. С. 59–66.

Комунікація і дискомунікація в умовах розвитку сучасного інформаційного суспільства : зб. наук. праць за матеріалами Всеукр. наук.-практ. конф. 24 квіт. 2015 р., Чернівці / відп. ред. В.П. Фісанов. Чернівці : Чернівецький національний університет, 2015. 184 с.

Латентна політика : навчальний посібник / В.Є. Курілло. 2-е вид., перероб. і доп. Миколаїв : Вид-во ЧНУ ім. Петра Могили, 2017. С. 360.

Патер Олена. Росія спалить себе у багатті війни: які ключові виклики для України на 2023 рік. URL: https://24tv.ua/ru/porazhenie-rossii-poslevoennoe-razvitie-kljuchevye-vyzovy-dlja_n2228757/amp.

Пекар Валерій. Економічний розвиток України неможливий без подолання патерналізму. URL: https://www.rbc.ua/rus/news/ekonomichniy-rozvitok-ukrayini-nemozhliviy-1676579422.html.

Пекар Валерій. Поговорімо про неприємні речі. Що нас чекає після перемоги. URL: https://nv.ua/ukr/opinion/peremoga-ukrajini-pekar-pro-te-shcho-chekaye-ukrajinciv-pislya-viyni-novini-ukrajini-50309776.html.

Політологічний словник : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / за ред. М.Ф. Головатого та О.В. Антонюка. Київ : МАУП, 2005. 792 с.

Свєженцева Ілона. «Бийся, тікай або завмри» – як життя в умовах війни впливає на психоемоційну стабільність людини. URL: https://suspilne.media/238315-bijsa-tikaj-abo-zavmri-ak-zitta-v-umovah-vijni-vplivae-napsihoemocijnu-stabilnist-ludini.

Шапар В.Б. Сучасний тлумачний психологічний словник. Xарків : Прапор, 2007. 640 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-24

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ПОЛІТИКИ