НЕЛІНІЙНІСТЬ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СВІДОМОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-14-91-06

Ключові слова:

інформаційна свідомість, відкрита нелінійна система, синергетика, атрактор

Анотація

Актуальність дослідження в тому, що в умовах сучасної війни Росії проти України інформаційна складова є однією з найважливіших. Як наслідок, виникає потреба розуміння природи інформаційної свідомості та складного процесу сприйняття, перетворення та асиміляції інформації в її різних формах. Мета статті – розкриття нелінійної природи інформаційної свідомості суспільства у контексті інформаційної складової війни, надання певних рекомендацій щодо інформаційного захисту сучасного українського суспільства на підґрунті експлікації нелінійної самокерованої природи інформаційної свідомості. Завдання дослідження: 1) проаналізувати нелінійність інформаційної свідомості, її когнітивної та креативної активності; 2) розкрити особливості інформаційної свідомості в контексті нелінійності; 3) здійснити аналіз нелінійності інформаційної свідомості на прикладі процесів сучасної війни Росії проти України. Для цього використано синергетичний підхід до аналізу відкритих нелінійних систем. Це передбачає розкриття ознак і особливостей прояву нелінійності інформаційної свідомості, таких як пороговість чутливості до інформації про інформацію, присутні тривала квазістаціонарна стадія і стадія вибухового зростання з характерними стрибками, зміна темпу розвитку, існування кризових періодів (періодів нестійкості). Постає також необхідність дослідження ефективних способів керування (самокерування) інформаційною свідомістю як нелінійною відкритою системою. роблено висновки що розуміння нелінійної природи інформаційної свідомості, на нашу думку, є однією з умов для перемоги в інформаційній війні, яка включає захист від агресивних інформаційних забруднень, фейків, провокацій, вміння обирати інформаційні джерела та робити об’єктивні висновки з великого потоку інформації, використовувати період кризи як можливість прориву до нового, свідомо передавати та розповсюджувати інформацію, керувати процесами навчання і оптимального розвитку тощо. В цьому контексті розкривається потенційна можливість знайти оптимальні для людини сценарії, шляхи розгортання подій як на індивідуальному, так і на колективному рівні, та опанувати методи управління процесами розвитку.

Посилання

Aleksander I., Morton H. Aristotle’s Laptop. The Discovery of our Informational Mind. World Scientific Publishing Company. 2012. 242 р.

Capra F. The Web of Life: A New Scientific Understanding of Living Systems. Anchor. 1997. 368.

Gamez D. The Informational Mind and the Information Integration Theory of Consciousness. International Journal of Machine Consciousness. 2014. № 6 (1). Р. 21–28.

Haken H. Principles of Brain Functioning: A Synergetic Approach to Brain Activity, Behavior and Cognition (Springer Series in Synergetics). Springer, 1995. 349 р.

Knyazeva H. The Synergetics Principles of Nonlinear Thinking. 1999. Vol. 54. С. 163–181.

Tononi G. An information integration theory of consciousness. BMC Neurosci. 2004. № 5. Р. 42.

Кириченко М. О. Інформаційна свідомість особистості як соціальний феномен і складова компонента ідеології інформаційного суспільства сучасної України. Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. 2017. № 2 (10). С. 56–62.

Основи соціальної філософії : навчальний посібник / за заг. ред. В. І. Воловика. Запоріжжя : Просвіта, 2011. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-26

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ