ФІЛОСОФСЬКО-РЕФОРМАТОРСЬКІ ІДЕЇ ФРАНЦІЇ КІНЦЯ ХХ СТ.

Автор(и)

  • Наталія Олександрівна Зінченко Полтавський державний медичний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3247-3836

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2023-14-91-05

Ключові слова:

ризома, постмодернізм, шизоаналіз, влада, декалькоманія

Анотація

У даній роботі дається аналіз основним реформаторським ідеям французьких мислителів епохи постмодернізму та їх вплив на світову філософську парадигму. Філософія постала в новому образі, її мета і завдання набули більш глибокого сенсу у інформаційному суспільстві. Представлено теоретичні основи формування і переосмислення ризоматичної концепції будови світу та продемонстровано незворотній зв’язок модернізму та постмодернізму. Постановка проблеми. Сучасні соціокультурні трансформації спричинили істотні зміни в розумінні людського буття, що супроводжуються пошуком нових ідей та підходів до переосмислення методологічних парадигм у філософському дискурсі. Слід пам’ятати, що підґрунтя було закладено у минулому, а саме ХІХ століття в історію людства увірвалося з безмежною кількістю знакових подій та реформаторських ідей. Авторитетне місце у світовій філософії займають ідеї французьких мислителів, які намагалися пояснити різкі соціальній зміни та обґрунтувати взаємозв’язок людини і загально прогресуючих процесів. Найбільш відомі концепції постмодернізму представлено в роботах французьких філософів. Ми зосередили свою увагу на працях В. Декомба, Д. Дельоза, Ф. Гваттарі та М. Фуко. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Протягом останніх років французький постмодернізм приваблює екстравагантністю онтологічно-гносеологічного принципу світобудови. Слід відзначити, що на сьогодні українська філософська думка поки що не має фундаментальних досліджень творчості французьких мислителів, проте окремі моменти аналізуються у працях Н. Корабльової, В. Ляха, А. Мамалуя, О. Соболя, О. Хоми, С. Куцепал, В. Окорокова. Значна увага до творчості французьких мислителів у західному філософському дискурсі, зокррема праці Дж. Култера, Дж. Сміта, Дж. Болдуїна, К. Вульфа та ін. Мета статті – продемонструвати актуальність основних філософських концепцій французьких мислителів кінці ХІХ століття, показати суперечливість та неоднозначність творчого спадку В. Декомба, Д. Дельоза і Ф. Гваттарі, М. Фуко та розкрити діалектичний зміст основних категорій мислителів у їхніх працях.

Посилання

Дельоз Ж., Гваттарі, Ф. Капіталізм і шизофренія: Анти-Едіп. Київ : КАРМЕ-СІНТО, 1996. 384 с.

Зінченко, Н. О. Французька філософія на зламі століть: (історико-філософський екскурс). Київ : Гілея. 2012. Вип. 66. С. 456–461.

Фуко М. Історія сексуальності. Жага пізнання. Харків : Око, 1997. Т. 1. 235 с.

Фуко М. Історія сексуальності. Інструмент насолоди. Харків : Око, 1999. Т. 2. 288 с.

Фуко М. Історія сексуальності. Плекання себе. Харків : Око, 2000. Т. 3. 264 с.

Фуко, М. Наглядати і карати. Народження в’язниці : пер. з фр. П. Таращук. Київ : Видавництво «Комубук», 2020. 452 с.

Dubinina V. Conceptualization of the rhetoric’s teaching traditions in the post-industrial society (using USA example). Skhid 2014. Vol. 2. P. 131–136 (6 s.)

Voronkova Valentyna, Kaganov Yuriy, Metelenko Natalia. Conceptual basis of “the digital economy forsite model”: european experience. Humanities studies: Collection of Scientific Papers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhiа : Publishing house “Helvetica”, 2022. 10 (87). 9–19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-26

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ