ПРАВО НА ВТРАТУ РОБОТИ В УМОВАХ КОРОНАВІРУСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26661/hst-2022-10-87-09

Ключові слова:

Covid, вірус, зайнятість, трудове право

Анотація

Актуальність дослідження. У даному дослідженні, по-перше, виходячи з правової природи трудового договору, буде наголошено на обов’язках, які покладаються на працівників і роботодавців, та на правовій основі цих обов’язків. Тоді право роботодавців, які не виконують свої обов’язки, передбачені Кодексом зобов’язань № 6098, Законом про працю № 4857, Законом про охорону праці № 6331 та Положенням про охорону праці, у контексті елементів яких розглянуто обсяг цього права та відповідальність роботодавця, який не захищає своїх працівників. Основна проблема: роботодавці зобов’язані вживати всіх запобіжних заходів для продовження своєї виробничої чи сервісної діяльності, в рамках правил, регламентованих відповідними та уповноваженими установами, проти Covid-19, який спричиняє такі великі зміни у нашому повсякденному житті, у тому числі в умовах праці. У статті робиться висновок: Важливо, щоб заходи, вжиті в рамках аналізу всіх цих причин, були дотримані, і якщо запобіжні заходи не вжито або не дотримано, працівники знають свої наявні права і користуються ними, коли це необхідно. Новизна: новизна теми полягає в тому, що ця стаття прагне розкрити нову проблему. Використана методологія включала аналіз наукової літератури, законів і нормативно-правових актів, описовий, аналітичний, порівняльний та логічний методи. Висновок. Це обов’язок, що випливає як із Закону, так і з трудового договору. Якщо роботодавець або адміністрація надасть позитивну відповідь на прохання про ухилення від роботи, про що повідомляється в сповіщенні, це право стає доступним працівникам до вжиття необхідних заходів. У ситуації, коли вимога утриматися від роботи, незважаючи на наявність небезпеки, задовольняється негативно, на перший план виходить юридична і навіть кримінальна відповідальність тих, хто відмовляється від прохання у рамках можливого відшкодування збитків. Так само роботодавець може нести відповідальність за збитки, що виникли внаслідок невиконання роботодавцем заходів щодо Covid-19, які він зобов’язаний захищати та стежити за працівником.

Біографії авторів

Огуз Озгюр

юридичний факультет (Ескишехір, Турція) Кампус Юнусемре

Даля Перкумене, Аграрна академія Університету Вітаутаса Великого

Доц., Доктор юридичних наук

Посилання

Süzek, S. (2007). Suspension of Employment and Unpaid Leaves, Dokuz Eylül Law Faculty Journal.

Süzek, S. (2018). Labor Law. Beta Publishing, Fifteenth Edition.

Ekmekçi, Ö.Y. (2020). Esra, Individual Labor Law Lessons, Twelve Plates Publishing, Second Edition.

Tuncay, A. Can, (1982). Principle of Equal Treatment in Labor Law. Istanbul: University Press.

Caniklioğlu, N. (2012). Employer Obligations Envisioned in the Occupational Health and Safety Law No. 6331. Turkish Soil, Ceramic, Cement and Glass Industry Employers’ Union, Labor Legislation Seminar Notes, Antalya.

Kılkış, İ. (2013). A New Era in Occupational Health and Safety: Law No. 6331 on Occupational Health and Safety (İSGK), “Work, Power” Journal of Industrial Relations and Human Resources.

Çelik, N., Caniklioğlu, Nurşen, & Canbolat, T. (2020). Labor Law Lessons. Beta Publishing, Thirty-Third Edition.

Sur, M. (2005). Employee’s Right to Avoid Work, A. Can Tuncay’a Gift. Legal Publishing.

Pehlıvan, M. (2020). Karaelmas Journal of Occupational Health and Safety, Employee’s Right to Avoid Work in Law No. 6331 on Occupational Health and Safety and the Coronavirus Outbreak.

Özdemir, E., (2020). Occupational Health and Safety Courses, Vedat Kitapçılık, First Edition.

Demircioğlu, A. M., & Kaplan, Hasan, A. (2016). Occupational Health and Safety with Questions, Beta Publishing, First Edition.

Mollamahmutoğlu, H. A. (2014). Muhittin, Labor Law, Turhan Bookstore, Sixth Edition.

Öztürk, S., G., (2013). Legal Consequences of Violation of Occupational Health and Safety Obligations, PhD Thesis.

Akın, L. (2020). Possible Effects of Covid-19 on Business Relations. Cement Employer Magazine.

Akın, L. (2020). Possible Effects of Covid-19 on Business Relations. Cement Employer Magazine.

Engin, M. (2003). Draft New Labor Law and Employee’s Right to Avoid Work, Dokuz Eylül University Faculty of Law Journal.

Baycık, G/. /Türkşen, Ö., Dinç, & I., Ceysu, (2021). Occupational Health and Safety Precautions to be Taken in the COVID-19 Outbreak. Journal of Social Security, 2021.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-08

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ПРАВА