ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КОРОТКОСТОКОВОГО ЛАНЦЮЖКА ПРОДОВОЛЬЧОГО ПОСТАЧАННЯ В ЛИТВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26661/hst-2022-10-87-07

Ключові слова:

короткий ланцюжок постачання продовольства (SFSC), продовольче право, регулювання коротких ланцюжків постачання продовольства

Анотація

Актуальність дослідження. Перед пандемією Covid 19 виникла потреба в дрібних місцевих виробниках і виробниках, і все більше споживачів відкривають для себе місцеві продукти. Це також призвело до збільшення кількості дрібних виробників. Європейський союз (ЄС) також став «зеленим» і почав просувати споживання та виробництво здорових, натуральних продуктів з повагою до навколишнього середовища, ухваливши рішення до 2023 року. подати пропозицію щодо єдиного законодавства про стійку продовольчу систему до кінця 2007 р., який має сприяти узгодженості політики як на рівні ЄС, так і на національному рівні, але аналізуватиме вплив на малі та середні підприємства (ферми). Головна проблема. У міру того, як споживачі продовжують підвищувати свої вимоги до безпеки харчових продуктів, якості та різноманітності продуктів, традиційні ланцюжки поставок продуктів харчування розпадаються на набагато короткі ланцюжки поставок продуктів харчування з безліччю дрібних гравців. З цієї причини необхідно проаналізувати, чи адаптоване чинне у Литві законодавство до розвитку дрібних виробників. Це також було визначено метою даної роботи – вивчити процеси регулювання TMTG та проаналізувати проблеми їх застосування до дрібних виробників продуктів харчування. У документі робиться висновок про те, що переважна більшість законів та нормативних актів, що регулюють діяльність короткострокових операторів ланцюжка постачання продовольства, передбачають винятки та їх застосування до дрібних виробників. Найбільша проблема полягає у досягненні виняткової якості при маркуванні та продажу продукції державним органам та компаніям. Для вирішення цих завдань дрібним виробникам необхідно вкладати значні кошти та набувати необхідних навичок та знань. Незважаючи на те, що існує низка наукових статей, що аналізують TMTG у різних аспектах, новизна теми полягає в тому, що в цій статті буде спроба розкрити особливості регулювання діяльності суб’єктів TMTG у Литві та проблеми адаптації малих підприємств до нього. Використовувана методологія включала аналіз наукової літератури, законів та правових актів, описовий, аналітичний, порівняльний та логічний методи.

Біографії авторів

Даля Перкумене, Аграрна академія Університету Вітовта Великого

Доц., Доктор юридичних наук

Ліна Урбутене, Аграрна академія Університету Вітовта Великого

Магістрантка

Посилання

Alessandrini, M. A. (2021). Short Food Supply Chains: Limited By Law. FoodUnfolded, (2), 124–128.

Atkočiūnienė, V., Vaznonienė, G., Kiaušienė, I., & Pakeltienė, R. (2021). Europos šalių trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavimo gerosios praktikos pavyzdžių analizė ir pavyzdiniai modeliai: mokslo studija.

Bendroji žemės ūkio politika. Europos Sąjungos interneto svetainė. Internet access: https://ec.europa.eu/info/foodfarming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-glance_lt, [accessed 8 January 2022].

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nuomonė „Trumpųjų ir alternatyvių maisto tiekimo grandinių skatinimas ES. Agroekologijos vaidmuo“, 2019/C 353/11. Internet access: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:52019IE1463&from=EN, [accessed 25 January 2022].

ES Strategija “Farm to Falk”, 2020. Internet access: https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-05/f2f_actionplan_2020_strategy-info_en.pdf, [accessed 15 January 2022].

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011. Internet access: https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=LT, [accessed 5 January 2022].

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 853/2004. Internet access: https://op.europa.eu/lt/publicationdetail/-/publication/5a468744-4443-4873-bb4b-6503dc57116e/language-lt, [accessed 8 January 2022].

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 178/2002. Internet access: https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&from=LT, [accessed 3 January 2022].

Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo tvarka nustatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2005 m. gruodžio 30 d. direktoriaus įsakymu Nr. B1-738 „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo irregistravimo tvarkos aprašo patvirtinimo”. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.269759/asr, [accessed 3 February 2022].

Jarzębowski, S., & Bezat, N. (2018). Supply chain management according to the concept of short supply chain. Proceedings in Food System Dynamics, 313-320, [accessed 3 February 2022].

Jarzębowski, S., Bourlakis, M., & Bezat-Jarzębowska, A. (2020). Short food supply chains (SFSC) as local and sustainable systems. Sustainability, 12(11), 4715.

Kneafsey, M., Venn, L., Schmutz, U., Balázs, B., Trenchard, L., Eyden-Wood, T., & Blackett, M. (2013). Short food supply chains and local food systems in the EU. A state of play of their socio-economic characteristics. JRC scientific and policy reports, 123, 129.

Lietuvos higienos norma HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.204888/asr, [accessed 7 February 2022].

LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/d652d2329c5411eb998483d0ae31615c, [accessed 10 February 2022].

LR konkurencijos įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.77016, [accessed 3 February 2022].

LR maisto įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.98953/asr, [accessed 4 February 2022].

LR Produktų saugos įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.82186/asr, [accessed 6 February 2022].

LR veterinarijos įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.2385/asr, [accessed 3 February 2022].

LR viešųjų pirkimų įstatymas. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.30614/asr, [accessed 3 February 2022].

Tundys, B., & Wiśniewski, T. (2020). Benefit optimization of short food supply chains for organic products: A simulation-based approach. Applied Sciences, 10(8), 2783.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymas „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“. Nr.B1-910. Internet access: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.329396/asr, [accessed 7 February 2022].

Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimai 2017 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-826 „Dėl vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“ Internet access: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/4035e7d0e71a11e7acd7ea182930b17f/asr, [accessed 3 February 2022].

Viešjųjų pirkimų agentūra. Internet access: https://viesujupirkimu.lt/viesieji-pirkimai/viesieji-pirkimai-verslui/, [accessed 7 February 2022].

VšĮ “Ekoagros” internetinis puslapis. Internet access: https://www.ekoagros.lt/media/1/documents/seminaru%20medziaga/Ekologi%C5%A1k%C5%B3_produkt%C5%B3_%C5%BEenklinimo_reikalavimai_1.pdf, [accessed 3 January 2022].,

VšĮ Maisto ir veterinarijos tarnyba. Internet access: https://vmvt.lt/sites/default/files/gaires_bendroji_dalis_watermark.pdf, [accessed 3 February 2022].

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Internet access: https://www.vic.lt/pieno-rinka/piena-parduodanciuukiu-struktura, [accessed 12 January 2022].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-08

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ПРАВА