Концепт «інтелектуалізація планетарного світу» у контексті філософського пізнання

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26661/hst-2021-9-86-07

Ключові слова:

смислогенез, людина, мозок, мислення, інтелект, інтелектуальна енергія, інтелектуальна діяльність, інтелектуальна культура, інтелектуалізація, соціальний світ

Анотація

Постановка проблеми. Незважаючи на досить широкий спектр підходів до вивчення інтелекту людини та її ролі у суспільстві, від сфери науки, освіти, культури і виробництва, не можна не звернути увагу на достатньо вузьке і прагматичне розуміння цього явища. А дослідження явища інтелектуалізації та її наслідки для світової спільноти, взагалі, випадає з поля зору дослідників. Останні дослідження та аналіз публікацій. Увага дослідників гуманітарного профілю, що концентрують свою увагу на освіті і вихованні особистості концентрується на вивченні: 1) інтелекту як психолого-педагогичної категорії; 2) інтелектуальної культури у навчанні і розвитку; 3) закономерностей інтелектуального розвитку особистості; 4) аспекти інтелектуальної діяльності як необхідного компоненту формування інтелектуальної культури; 5) моделюванні інтелектуально-розвивального навчання у системі професійної підготовки. Мета статті – обґрунтування філософського сенсу явища інтелектуалізації планетарного світу. Завдання дослідження: 1) визначити структуру концепту «інтелектуалізації планетарного світу» та проаналізувати сутність його елементів; 2) обгрунтувати смислогенез, як певну геологічну силу, що підтверджує інтенсифікацію інтелектуалізації планетарного життя; 3) зробити припущення про результат інтелектуалізації планетарного світу. Основна частина статті. Сучасна людина охоплена тотальною інтелектуалізацією, яка зачіпає усі сторони її буття і «вписує» її у Всесвіт. «Інтелектуалізація» має різне визначення і повязується із посиленням чи привнесенням інтелектуального початку. Основою для інтелектуалізації є «інтелект» людини, як продуценту інтелектуальної енергії і інтелектуальної дії, який породжується процесами внутрішньої діяльності людини. Визначено, що інтелектуалізація планетарного світу відбувається за рахунок опанування людиною смислогенезу завдяки чому збагачується інтелект пересічної людини і Колективної особистості і відбувається перехід біосфери в ноосферу. Людина та її колективні обєднання, як носії первинного і колективного інтелекту, виявляються головною рушійною силою еволюційного саморозгортання планетарного світу. Таким чином, планетарний світ у ході інтелектуалізації визріває і опиняється на порозі соціальної сингулярності. Висновки дослідження. Доведено, що для дослідження інтелектуалізації планетарного світу необіхдно концентруватися на: смислогенезі; людині, як носії і продуценті інтелектуальної енергії, що видозмінює планетарний світ; зміні зовнішнього середовища, де матеріалізується інтелектуальна енергія людини. Інтелектуалізацію планетарного світу ми розглядаємо як геологічне явище, яке, з одного боку, ґрунтується на природних або атрибутивних властивостях людини, як представника розумної живої природи, а з іншого, ґрунтується на здатності людини породжувати, відтворювати і розвивати соціальний світ завдяки власній інтелектуальній діяльності.

Біографія автора

Чен Ці, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова

Аспірант кафедри управління, інформаційно-аналітичної діяльності та євроінтеграції

Посилання

Beskova, I.А. (2001). Evolyuciia a soznanie: kognitivno-simvolicheskii analiz. Moskva. 268.

Bekh, Y.V. (2007). Samorozhortannya social`nogo svitu: Monografiia. Kyiv: Vydavnyctvo NPU imeni M.P. Dragomanova. 248.

Bolshoy francuzsko-ruskii I rusko-francuzskii slovar`. 2003. URL: https://dic.academic.ru/ dic.nsf/ fre_rus/38736/intellectualisation (date of the beast: 28.11.2019).

Vernadskii, V. (2003). Biosfera i noosfera. Moskva: Airis-press, 2003. 575 p. Vernadskii, V.I. (2013). Sobranie sochinenii: v 24 t. / pod red. E.M. Galimova. Moskva: Nauka, 2013. Т. 1.: Trudy pervogo perioda nauchnoy deyatel`nosti po biogeohimii pochv, kristallografii, radioaktivnosti (1894-1914). .

Vodop`yanov, V.N. (2017). Formirovanie mirovozzreniya Novogo vremeni. Koncept : nauch.-metod. Elektronnii zhurnal. T. 23. 27-32.

Intellektual`nyje uslugi v informacionnom obschestve: nauchnaya monografiia (2009) / pod obsch. i nauch. red. G.V. Astratovoy i А.А. Kopchenova. Chel`abinsk: CHGAA. 212.

Inrelektualizaciia URL: http://psychologis.com.ua/intellektualizaciya.htm [in Russian].

Sharden, P.T. de. (1965). Fenomen cheloveka. Moskva: Progress. 296.

Tolkovyi slovar` Efremovoi. 2012. URL: https://slovar.cc/rus/efremova-tolk/ 290909.html. [in Russian]. (date of the beast: 28.11.2019).

Enciklopedicheskii slovar`. 2009. URL: https://dic.acade mic.ru/dic.nsf/es/157674 (date of the beast: 28.11.2019).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-15

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ