ДОВІРА: СТВОРЕННЯ КОМУНІКАТИВНОГО ЕКЗИСТЕНЦІЙНОГО ПРОСТОРУ

Автор(и)

  • Nadiia Adamenko
  • Liudmyla Oblova

DOI:

https://doi.org/10.26661/hst-2020-5-82-01

Ключові слова:

абсурдність, віра, довіра, моральний досвід, недовіра, раціональність, суб’єктивність, сумнів

Анотація

Актуальність дослідження полягає в тому, що в умовах сучасності, коли суспільство вибудовує себе на умовах недовіри до «тотального» і сприймає світ як те, що позбавлене цілісності, досвід довіри все активніше ставиться під сумнів. Так само, підозрілість ще інтенсивніше виконує функцію пізнавального ставлення. Сьогодні впадає в око те, як «підлеглий», не бунтуючи проти «керівника», не усуваючи його, все-таки перевершує його тим, що відвертається від його влади і розраховує тільки на себе. Надає собі надійність спроможності на самоті. У цьому прогресі недовіри все ж настійливо заявляється програма «воскресіння суб'єкта» і цим позначає необхідність відновлення досвіду довіри для продуктивної настанови зв’язку між людьми. Існуючі розроблення акту довіри обмежуються вивченням її етичної або психологічної сутності і не зачіпають суті довіри як такої. Спроба подивитися на довіру з філософської точки зору, припускаючи враховувати ще й негативну сторону досвіду, дозволить зрозуміти її фундаментальну функцію. Це організовує можливість вибудувати правильну стратегію її задіяння в межах суперечливого становища людей. І компенсувати в нуль її кризу. Таким чином, усвідомлення характерної ознаки довіри, дозволить вийти за звичне розуміння її раціональної сторони і сприйняти її приховані можливості. У зв’язку з актуальністю вивчення довіри на підставах її реальної сили, стаття має на меті дослідити досвід довіри в цілому, передбачаючи всі її смисли одночасно і уникаючи перерахування предметних, змістовних ліній актів довіри. Завдання дослідження: 1) дослідити механізм дії довіри в умовах «прогресу недовіри»; 2) представити сферу довіри не відчужено, а у співвіднесенні з її природою довірливо і спонукати мислити довіру, відчуваючи її; 3) виділити проблему зміни свого відношення до світу під впливом актуалізації акта довіри; 4) показати причини і простори, які спонукають довіряти. Наукова новизна та висновок полягає в розумінні довіри, як досвіду, який довільно відсуває межі кожного і створює зазор: як для вільного відкриття себе, так і невимушеного прийняття можливостей іншого. І осмисленні його сутності «додатковим простором», що демонструє рівні вірності співробітницьких відносин

Посилання

Dovira. Korotkyy psykholohichnyy slovnyk, 1976. K.: Vyshcha shkola. 54-55.

Kostyuk H. S.? 1976. Doverye. Kratkyy psykholohycheskyy slovarʹ. Khrestomatyya. M.: Vysshaya shkola. 35-35.

Ukolova YU. S., 2008. «Vera» y «doverye» – semantyka razlychyy. Nauka. Relihiya. Suspilʹstvo. Donetsʹk: IPSHI «Nauka i osvita». 2. 192-200.

Fukuyama F., 2004. Doverye: sotsyalʹnye dobrodetely y putʹ k protsvetanyyu. M.: OOO «Yzdatelʹstvo ACT»: ZAO NPP «Ermak». 730.

Baier Annette C., 1986. Trust and Antitrust. Ethics. Austin: The University of Texas at Austin. 96 (2). 231-260.

Baier Annette C., March 6-8, 1991. Trust. The Tanner lectures on human values. Delivered at. Princeton University. 13. 107-174.

Hardin, R. 2006. Trust. Cambridge: Polity Press. 206.

Hawley, K. 2012. Trust: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press. 121.

Hosking, G. 2014. Trust: A History. Oxford: Oxford University Press. 256.

Misztal, Barbara A. 1996. Trust in Modern Societies: The Search for the Bases of Social Order. Cambridge: Polity Press. 296.

Nesterenko, O., Oleksenko, Roman, 2020. Social philosophical reflection of the individual legal education philosophy as the basis for the democratic society functioning. HUMANITIES STUDIES: Collection of Scientific Papers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhiа: Zaporizhzhia National University. 4 (81). 165-181.

The Philosophy of Trust / Faulkner P., Simpson T., 2017. Oxford: Oxford University Press. 299.

Voronkova, V., Punchenko, O., Azhazha, M., 2020. Globalization and global governance in the fourth industrial revolution (industry 4.0). HUMANITIES STUDIES: Collection of Scientific Papers / Ed. V. Voronkova. Zaporizhzhiа: Zaporizhzhia National University. 4 (81). 182-200.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ