ДИТИНА І ПРОБЛЕМА ПОЛІТИЧНИХ КОРДОНІВ: ФІЛОСОФСЬКО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • ГАННА КОРЖ Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, Україна https://orcid.org/0000-0003-2819-353X

DOI:

https://doi.org/10.32782/hst-2024-20-97-07

Ключові слова:

політичні кордони, дитина, дитинство, освіта, глобалізація, ідентичність, міжкультурна комунікація

Анотація

Пошук нових засад об’єднання людства відбувається на фоні ускладнення міжнародної ситуації, війни в Україні. Як не парадоксально, але за всю історію людства проблема дитини і дитинства залишається як ніколи актуальною й в бідних, і багатих країнах світу. Неподоланими для людства залишаються такі світові явища: як расова та національна дискримінація, дискримінація за рівнем освіти, голод і бідність, продовольча проблема, на глобальному та локальному рівнях ускладнюється проблема здоров’язбереження. Широкомасштабна російська збройна агресія проти України, війни, збройні конфлікти у світі загострюють проблему державних кордонів у всесвітньо-історичному масштабі. Ця ситуація вимагає особливої уваги науковців, представників різних наук (гуманітарних, природознавчих, педагогіки), осмислення проблеми в соціально-філософській і культурно-антропологічній площині. Сьогодні в Україні руйнація міст і сіл, інфраструктури внаслідок російської агресії часто спричиняє брак уваги до дітей та родин з боку культурно-освітніх і медичних установ, загострюється проблема здоров’язбереження. Уваги до родинного виховання, більш глибинного осмислення ролі вчителя, батьків у вихованні дитини вимагає також ситуація, коли в медіапросторі набуває поширення кіберзлочинність (фейки, маніпуляції і дезінформація тощо). Погіршення соціально-економічного становища в Україні впливає на матеріальне забезпечення освітнього і виховного процесу, розвиток системи української освіти, освітню і гуманітарну політику; особливої актуальності набуває питання відновлення, збереження та трансляції культурної спадщини, світоглядних і духовних орієнтирів. Виклики сучасності, динаміка постіндустріальної цивілізації, культурні відмінності між народами, актуалізують проблему співробітництва з різними країнами світу, насамперед в сфері освіти і виховання. В інформаційну епоху умовою виховання у дітей і підлітків ідентичності, почуття кордонів стає завдання формування культурної, історичної та медіаграмотності. Сучасні виклики глобалізації, соціокультурні трансформації безпосередньо впливають на фізичне і духовне здоров’я молодого покоління. Проблема дитинства вирізняється загальнопланетарним характером, адже світовий тероризм, хвороби, екологічні проблеми торкаються всіх спільнот і народів без винятку. Пізнання світових цивілізацій, культури народів світу, освітній і культурний обмін, виважений і комплексний підхід до освітньої політики мають важливе значення для побудови довіри між націями та народами. Комунікація між освітянами та інституціями сприятиме міжкультурній комунікації, організації якісного освітнього процесу. В освітніх і виховних практиках звернення до історії, минулого людства з використанням інформаційних можливостей сучасного суспільства дозволить краще уявити інтеграційні процеси, соціокультурні зміни.

Посилання

Бенчак О. Ф. Проблематика кордонів і транскордонних процесів у соціогуманітарних науках. Науково-теоретичний альманах «Грані». 2018. Т. 21, № 11. С. 62-69.

Гордійчук М. С., Пукас І. Л. Етнопедагогіка дитинства: навчально-методичний посібникю Кам’янець-Подільський : Видавець Ковальчук О.В., 2023. 168 с.

Еліас Н. Процес цивілізації. Соціогенетичні і психогенетичні дослідження. Київ : «Перун», 2003. 672 с.

Етнографія українців: навч. посібн. / за ред. проф. С. А. Макарчука; вид. 3-є, перероб. і доп. Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2015. 711 с.

Етос і мораль у сучасному світі / Т. Г. Аболіна, А. М. Єрмоленко, О. О. Кисельова та ін. Київ : ПАРАПАН, 2004. С.3

Коцан Р. І. Наукове дослідження політичних особливостей формування і функціонування державних кордонів: принципи та підходи. Політичне життя. № 3. 2017. С. 47.

Коцан Р. Розвиток теоретичних засад дослідження державних кордонів. GRANI. 21(6) 2018. С. 68.

Коцан Р. Функціонування державних кордонів та розвиток прикордонних регіонів. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 2018. № 1. С. 101.

Култаєва М. Д. Мир і війна у постіндустріальних соціокультурних контекстах / М. Д. Култаєва. Освіта і доля нації. Освіта та екзистенційні виклики сучасності: війна та нові різновиди пандемії : матеріали ХХІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., Харків, 30 верес. 2022 р. / Харків. нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди; редкол.: М. Д. Култаєва (голов. ред. та ін.]. Харків, 2022. С. 5.

Коляденко С. Маргарет Мід – засновниця культурологічної теорії трьох типів культур.Актуальні проблеми сучасної філософії та науки: виклики сьогодення: зб. наук. праць / редкол. М. А. Козловець, Л. В. Горохова, О. В. Чаплінська [та ін.]. Житомир: Видавничий центр ЖДУ імені Івана Франка, 2022. С. 114-120.

Світ дитинства : комплексна освітня програма для дошкільних навчальних закладів / упоряд. : О. М. Байєр, Л. В. Батліна, А. М. Богуш та ін. Тернопіль: Мандрівець, 2015. 200 с.

Соціально-економічні та гуманітарні наслідки російської агресії для українського суспільства. URL: https://razumkov.org.ua/uploads/article/2022_Gum.pdf

Фюрст М., Тринкс Ю. Філософія / пер. з нім. Вахтанга Кібуладзе. Київ: ДУХ І ЛІТЕРА, Інститут релігійних наук св.. Томи Аквінського, 2018. С. 346-349.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-25

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ ІСТОРІЇ