ІНФОРМАЦІЙНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ 4.0

Автор(и)

Ключові слова:

інформаційні та інноваційні технології, цифрова економіка, глобалізація 4.0, інтелектуальний та технологічний прогрес, нові продукти та сервіси

Анотація

Анотація. Актуальність теми дослідження в тому, що інформаційні та інноваційні технології як чинник підвищення ефективності економіки та бізнесу в умовах глобалізації 4.0  представляють сукупність норм, цінностей, поглядів, технологій та алгоритмів дії, в основі яких еволюційні зміни, що трансформують всі сфери діяльності. Інформаційні та інноваційні технології у вигляді інновацій стимулюють розвиток бізнесу і локальних економік, сприяючи підвищенню добробуту населення.

Мета статті – концептуалізація інформаційно-комп’ютерних технологій як чинника підвищення ефективності економіки та бізнесу в умовах глобалізації 4.0.Завдання дослідження:1) розкрити, як впливають інформаційні та інноваційні технології на оцифрування все більшої кількості інформації, товарів і послуг; 2) виявити місце і роль інформаційних та інноваційних технологій як потужного двигуна росту і добробуту населення; 3). показати вплив ІКТ на розвиток сучасного світу. Доведено, що інформаційні та інноваційні технології як чинник підвищення ефективності економіки та бізнесу в умовах глобалізації 4.0 та технологічної революції 4.0 складаються з великої сукупності алгоритмів, що проникають у цифровий менеджмент і формують економіку інформаційно-орієнтованого типу, що базується на інтелектуально-креативній компоненті, представленою людськими (інтелектуальними) ресурсами. Глобалізація 4.0 та технологічна революція 4.0 прискорюють всі ці процеси та вимагають їх невпинного впровадження, що приведуть до змін сучасного світу.

 Наукова новизна – в аналізі нових проблем та їх структуруванні, які свідчать про те, що інформаційне забезпечення розвитку сучасних технологій та технологічних процесів робить наше життя більш комфортним. На світ майбутнього вже сьогодні слід дивитися іншими очима, так як це світ інноваторів, проривних технологічних ідей, «пришестя роботів» і штучного інтелекту, нано-і біотехнологій, що конкурують з людським мозком та вимагають нового механізму мотивації праці.

Біографії авторів

Alla Cherep, Запорізький національний університет

Доктор економічних наук, професор, декан факультету економіки, Заслужений діяч науки і техніки України, Академік наук вищої освіти України

Valentyna Voronkova, Інженерний інститут Запорзького національного університету

Доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри менеджменту організацій та управління проектами, Академік наук вищої освіти України

Luai Faisal Muts, Інженерний інститут Запорізького національного університету

Кандидат соціологічних наук, доктор наук державного управління, доцент кафедри менеджменту організацій та управління проектами, Директор центру освітніх послуг для іноземних громадян

Alexander Fursìn, Інженерний інститут Запорізького національного університету

Кандидат наук державного управління, доцент кафедри менеджменту організацій та управління проектами

Посилання

Azhazha, M. A. (2007). Investment in education as a factor of intellectual progress // Social perspective and regional development. Zaporizhzhia: "KSK-Alliance". P. 37-40.

Al-Khalili, Jim (2017).What Next? Even scientists can’t predict the future – or can they / London: Profile Books. 248.

Everett M., Rogers (2009). Diffusion of innovations. Lane. with the English. Basil: Stark Look. House "Kyiv-Mohyla Academy". 591.

Brinolfsson, E. and Makafi, E. (2016). Druha epokha mashyn: robota, prohres ta protsvitannia v chasy nadzvychainykh sytuatsiy. Kyiv, 236.

Voronkova, Valentina, Maksimenyuk, Marina and Nikitenko, Vitalina (2016) Humanistic management in the context of phylosofic anthropology: human dimension. The new paradigm. Issue. 129. 64-76.

Voronkova, Valentina, Maksimenyuk, Marina and Nikitenko, Vitalina (2016). Humanistic Management in the Context of Philosophic Anthropology: Human Dimension / «Intellectual Archive», Ontario, Kanada. Vol. 5, No. 1. 37-38.

Christopher, S. (2018). Total automation. How computer algorithms change life. Kyiv: Our format, 280 s.

James, P., Womack, D., Jones, T. and Rus, D. (2017). The machine that changed the world.” History of line production – ark weapons "Toyota" in automotive wars. Library Lin Institute. Kyiv: Pavlum, Lean Snicit Ukraine. 388.

Kyrychenko, М. (2017). Informatiology as a component of formation of ideology of information society. Humanities Bulletin of Zaporizhzhe State Engineering Academy, 69. 105-111.

Maksimenyuk, M. and Nikitenko, V. (2016). The formation of the paradigm of informationcommunicative society as a kind of complex social systems and interactions. Humanities Bulletin of Zaporizhzhe State Engineering Academy, 66. P. 266-278.

Melnyk, V. V. (2014). Hlobalizatsiia v kulturniy sferi: teoretyko-metodolohichnyi analiz. Hileia. 86. 219-225.

Nikitenko, V. O. (2013). Modern geokultura as a geokulturnij phenomenon. Humanitarian Bulletin of Zaporizhzhia State Engineering Academy / M. of education and science of Ukraine, Zaporizhzhia State Engineering Academy. Zaporizhzhia. Issue 53. 261-270.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-16

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ