КОНЦЕПЦІЯ ГНУЧКОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ЛІН-ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

Ключові слова:

концепція гнучкого менеджменту, лін-виробництво, цифровізація, Agile-менеджмент

Анотація

Анотація. Актуальність дослідження концепції гнучкого менеджменту на підприємстві в умовах цифровізації та лін-виробництва маю значну новизну та велике практичне значення, тому що вона упроваджується на виробництві заводу «Тойота». Крім того, дане дослідження базується на умовах Інтернет, цифровізації, що вносить аналіз нових проблем. Головна мета дослідження – сформувати концепцію гнучкого менеджменту на підприємстві в умовах цифровізації та лін-виробництва та умови досягнення його конкурентоспроможності. Поставлено вирішити наступні завдання: розкрити сутність Інтернет як основи цифровізації, розвитку цифрових технологій на основі комп’ютерної техніки, програмного забезпечення, мереж та доповненої реальності; з’ясувати сутність Agile-менеджмент 3.0, що розвивається в умовах цифровізації та лін-виробництва; дати аналіз самоорганізації в контексті Agile-менеджменту 3.0 та вплив самоорганізації на розвиток складних організацій, у межах певного роду поля і правил. Методи дослідження: для вирішення нових проблем було використано теорію та методологію складності, в основі якої синергетичні принципи самоорганізації, що сприяють об’єднанню колективу, команд, керівництва, співробітників та їх наділення на досягнення високого рівня і статусу організації як складної самоорганізованої системи. Результати дослідження. Сформовано концепцію Agile-менеджменту, що фокусується на людях і командах, частих і високоякісних продуктах, тісній співпраці з замовниками й швидкій реакції на зміни; обґрунтовано механізми гнучкого менеджменту на підприємстві в умовах цифровізації та лін-виробництва та розкрито досвід «Тойоти». Питання лін-виробництва – це одне з найважливіших питань сучасної економіки, її конкурентоспроможності та якості виробництва. Найкращим підтвердженням правильності ідей Agile-менеджменту та лін-виробництва є якість автомобілів «Тойота». Практичні рекомендації – розвивати та удосконалювати концепцію Agile-менеджменту та лін-виробництва в умовах цифровізації.

Біографія автора

Kristina Zhuravel, Інженерний інститут Запорізького національного університету

Аспірантка кафедри менеджменту організацій та управління проектами

Посилання

Azhazha M.A.(2008). Derzhavne regulyuvannya investicij v lyudskij kapital yak faktor intelektualnogo rozvitku suspilstva. Avtoreferat dis. stupenya kand. nauk z derzh. upravlinnya: spec. 25.00. 02 «Mehanizmi derzhavnogo upravlinnya.

Appelo Yurgen (2019). Menedzhment 3.0. Agile-menedzhment. Liderstvo ta upravlinnya komandami». Harkiv: Vid-vo «Ranok: Fabula». 432 s.

Brinolfsson E., Makafi E. (2016). Druga epoha mashin: robota, progres ta procvitannya v chasi nadzvichajnih tehnologij. Kiyiv : FUND.236 s.

Voronkova V.G. (2004). Municipalnij menedzhment Kiyiv: Profesional. S.64.

Voronkova V.G. (Cifrova ekonomika & cifrovij menedzhment informacijnogo suspilstva // Zbirnik materialiv XIII Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferenciyi «Upravlinnya socialno-ekonomichnim rozvitkom regioniv ta derzhavi» / [za red. A.V. Cherep]. Zaporizhzhya : Vidavnictvo ZNU, 2019. S. 20-21.

Dzhejms P. Vomak, Deniel T.Dzhons, Deniel Rus (2017). Mashina, sho zminila svit. Istoriya lin-virobnictva –tayemnoyi zbroyi «Tojoti» v avtomobilnih vijnah. Kiyiv: Pabulum, 2017. 388 s.

Come On! Kapitalizm, nedalekoglyadnist, naselennya i rujnuvannya planeti. Dopovid Rimskomu klubu / Ernst Ulrih fon Vajczeker, Anders Vijkman; pereklad z angl.Yu.Sirosh; za nauk. red. V.Vovka, V.Butka. K.: Samit-Kniga, 2019. 276 s.

Kelli Kevin. Nevidvortne. 12 tehnologij, sho formuyut nashe majbutnye. / per. z angl. Nataliya Valevska. K: Nash format, 2018. 304 s.

Oleksenko R.I. Filosofiya rozvitku informacijnogo suspilstva v epohu globalizaciyi / Gileya. 2015. Vip.38. S. 229-232.

Ross Alek. Industriyi majbutnogo / Per. z anl. Nataliya Koshmanenko. K.: Nash format. 2017. 320 s.

Cherep A.V. and O. H. and Cherep O.H. and Krylov D.V. and Voronkova V. H. Methodological approach to the redistribution of investment projects within a company According to formal criteria // Financial and credit activity-problems of theory and practice. Volume 28, Issue 1. 2019. r. 256-263.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-16

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ